نشانه های مؤمن در زیارت اربعین
8 شهریور 1402خاطرات پیاده روی اربعین
8 شهریور 1402سخنرانی آیت الله سید احمد علم الهدی با موضوع «زیارت اربعین»، سال ۱۴۰۰
زیارت مقدسه اربعین به وسیله امام صادق علیه السلام به صفوان جمال تعلیم داده شد. راوی دو زیارت عاشورا و اربعین صفوان جمال است که زیارت عاشورا را امام باقر علیه السلام به صفوان تعلیم فرمودند.
صفوان جمال از شیعیان خاص و خالص و اصحاب امام باقر و امام صادق علیهم السلام بوده است. کار او موسسه حمل و نقل بین حجاز و عراق بود که به وسیله شتر انجام می شد. مقر و پایگاه او در مدینه بود و چون در سال یکی دو مرتبه به عراق می رفت امام باقر علیه السلام به او تعلیم فرمودند که اگر در روز عاشورا در کوفه بودی، از کوفه به کربلا برو و این زیارت عاشورا را بخوان.
نکاتی که امام صادق در زیارت اربعین به صفوان جمال دستور دادند که هم علت اصلی انقلاب حسینی را ثابت می کند و هم چهره های ضد اباعبدالله و ضد ولایت یزیدپرست را از نظر مولفه های اخلاقی و خصوصیات خطی و سیاسی نشان می دهد.
در مقام تبیین جریان فداکاری و انقلاب کربلا این جمله در زیارت اربعین عمق مصیبت سیدالشهدا علیه السلام را بیان می کند و در حقیقت موضع گیری امام را مشخص می کند.
وَبَذَلَ مُهْجَتَهُ فِیکَ لِیَسْتَنْقِذَ عِبَادَکَ مِنَ الْجَهَالَةِ ، وَحَیْرَةِ الضَّلالَةِ ، وَقَدْ تَوَازَرَ عَلَیْهِ مَنْ غَرَّتْهُ الدُّنْیا ، وَبَاعَ حَظَّهُ بِالْأَرْذَلِ الْأَدْنیٰ ، وَشَرَیٰ آخِرَتَهُ بِالثَّمَنِ الْأَوْکَسِ ، وَتَغَطْرَسَ وَتَرَدَّیٰ فِی هَوَاهُ ، وَأَسْخَطَکَ وَأَسْخَطَ نَبِیَّکَ وَأَطَاعَ مِنْ عِبادِکَ أَهْلَ الشِّقاقِ وَالنِّفاقِ ، وَحَمَلَةَ الْأَوْزارِ ، الْمُسْتَوْجِبِینَ النَّارَ ، فَجاهَدَهُمْ فِیکَ صابِراً مُحْتَسِباً حَتَّیٰ سُفِکَ فِی طَاعَتِکَ دَمُهُ وَاسْتُبِیحَ حَرِیمُهُ؛ اللّٰهُمَّ فَالْعَنْهُمْ لَعْناً وَبِیلاً ، وَعَذِّبْهُمْ عَذاباً أَلِیماً.
و جانش را در راه تو بذل کرد تا بندگانت را از جهالت و سرگردانی گمراهی برهاند، درحالی که بر علیه او به کمک هم برخاستند، کسانی که دنیا مغرورشان کرد و بهره واقعی خود را به فرومایه تر و پست تر چیز فروختند و آخرتشان را به کمترین بها به گردونه فروش گذاشتند، تکبّر کردند و خود را در دامن هوای نفس انداختند، تو را و پیامبرت را به خشم آوردند و اطاعت کردند از میان بندگانت، اهل شکاف افکنی و نفاق و بارکشان گناهان سنگین و سزاواران آتش را، پس با آنان درباره تو صابرانه و به حساب تو جهاد کرد تا در طاعت تو خونش ریخته شد و حریمش مباح گشت؛ خدایا آنان را لعنت کن لعنتی سنگین و عذابشان کن عذابی دردناک